Wie zal het zeggen?

Gelezen in NRC Handelsblad van 19 oktober 2010:

Dat Noord-Holland Noord profiteert van de nabijheid van Amsterdam blijkt weer eens uit het voorbeeld van Wognum. Het welvarende dorp Wognum, slechts 8.000 inwoners groot, behoort sinds 2007 tot de gemeente Medemblik, West-Friesland. Het is een oud dorp, in de annalen voor het eerst genoemd in 980, gelegen onder de rook van Hoorn, groot geworden door de visserij, en was tot 2009 de hoofdzetel van de DSB Bank van Dirk Scheringa. Oud-politieman Scheringa richtte de bank op in 1975 als Bureau Frisia. In 2009 telde de bank liefst 1800 werknemers. Ze werd in korte tijd de grootste werkgever in heel Wognum en omgeving. Toen ging de bank failliet. Wat gebeurde er daarna met Wognum? In een reportage meenden twee redacteuren van NRC Handelsblad een hoge werkloosheid aan te treffen in en rond het dorp. Immers, Wognum is klein, de DSB Bank was groot en de kredietcrisis wierp zijn schaduwen vooruit. Echter, niets van dat al. Liefst 93 procent van het voormalige personeel is na drie maanden alweer aan het werk. Het zijn allemaal goed opgeleide bankmedewerkers. Werk voor dergelijk personeel is in de directe omgeving niet te vinden. Waar vonden ze nieuw werk? “Bij financiële instellingen in Amsterdam, maar ook bij verzekeringsmaatschappijen, zoals Reaal in Alkmaar, en de distributiecentra van winkelketens Lidl en Action. “ Lidl is gevestigd in Zwaag en Action in Zwaagdijk. We hebben het hier over de invloedssfeer van de Amsterdamse metropoolregio.

De redacteuren wijten de snelle opname van het voormalige personeel aan de West-Friese mentaliteit. Dat is er een van ‘’schouders eronder’’. Dat zal best. Maar de doorslaggevende factor is toch de robuuste arbeidsmarkt van de Amsterdamse regio, waartoe ook Hoorn en Alkmaar en omgeving behoren. Trouwens, had het hoofdkantoor van de DSB Bank niet eigenlijk in Amsterdam gevestigd moeten zijn? Banken van een dergelijke omvang horen nu eenmaal in een dynamisch financieel centrum thuis, in de nabijheid van De Nederlandsche Bank. Dat de bank in Wognum gevestigd was, aan de snelweg naar de Afsluitdijk, heeft wellicht bijgedragen aan haar ondergang. Wie zal het zeggen? Het hoofdkantoor wordt nu verbouwd. Het wordt het nieuwe gemeentehuis van Medemblik.


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Wie zal het zeggen?”

  1. joep auwerda Avatar

    Is een maislabyrint op de Zuidas (waar een losgelaten varken journalisten attendeerde op de wonderschone vormgeving van dit openbaar groen op de duurste grond van Amsterdam), niet verre te preferen boven een markant gebouw waarin ooit DSB in financiële rook zou zijn opgegaan? Ik zie het gebouw al voor me, al net zo markant als de ING-schoen, waar de werknemers zuchten in een slecht binnenklimaat: een Alkmaarse kaas, naar een idee van de Chinese kunstenaar Yup Wei Wei.
    Had DSB zich in Amsterdam gevestigd, in de nabijheid van De Nederlandsche Bank, was het toezicht op DSB dan gedegen, grondig en effectief geweest? (ABN Amro staat ook op de Zuidas.)
    Of zou DSB door vestiging op de Zuidas, of elders in Amsterdam, werkelijk een meer geaccepteerde speler zijn geweest in de financiële wereld en daardoor minder een speelbal? Zouden collegabanken te hulp zijn geschoten? Zouden Sven (Goedemorgen Nederland) en Pieter Lakeman niet zo brutaal DSB-spaarders hebben durven oproepen hun geld van de bank te halen? Zou Wouter Bos dan ook onze portemonnee hebben getrokken voor DSB? En waren we dáár dan blij mee geweest? Wie zal het zeggen? Hoe dan ook: Amsterdam blijf vast een belangrijk financieel centrum, met een agrarische nevenfunctie.

  2. Zef Hemel Avatar
    Zef Hemel

    Joep, alle kleine beetjes helpen. Maar ik geef toe: maïs is mooier. Zef

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *