Stilstaande vijver

Gelezen in NRC Handelsblad van 22 maart 2013:

Uitgeknipt: ‘Honkvaste Nederlanders blijven generaties lang in dezelfde regio wonen’. Het artikel stond enige tijd geleden in NRC Handelsblad, de bron betrof een onderzoek van het Meertens Instituut over de mobiliteit van Nederlanders in de twintigste eeuw. Nederlanders, was de boodschap, blijven generaties lang in dezelfde gemeente wonen. Limburgers blijven Limburgers, Friezen blijven Friezen, Groningers blijven Groningers. In de Bible belt, met het voormalige eiland Urk als uitschieter, was de mobiliteit zelfs minimaal, evenals in Zeeuws Vlaanderen. Maar ook in Zuid-Limburg en Groningen en Friesland is de verhuisgeneigdheid zeer gering. Alleen de villadorpen rond de grote steden en de nieuwe gemeenten van Flevoland tonen verhuizingen over iets grotere afstand. Echter, ook daar valt de dynamiek danig tegen. Ik moest eraan denken toen ik afgelopen week een sessie meemaakte van ‘De Republiek van Amsterdam’. Vijf hoogleraren in de sociale wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam spraken met de wethouder van stadsontwikkeling, Maarten van Poelgeest, over de groei van Amsterdam. De wethouder wilde weten waarom mensen naar Amsterdam migreren. Vanwege de arbeidsmarkt of vanwege de goede voorzieningen? Waarin moet hij investeren?

Dat Amsterdam aantrekkingskracht uitoefent op mensen elders in Nederland is, getuige het onderzoek van het Meertens Instituut, uitzonderlijk. Veelal komen de instromers uit de andere universiteitssteden en betreft het studenten of pas afgestudeerden. Andere migranten komen van ver, maar niet uit de rest van Nederland. Zij zijn juist laagopgeleid. De bevolking van Amsterdam raakt hierdoor relatief snel hoogopgeleid en tegelijk laagopgeleid, dat wel, maar dat is dus binnen Nederland tamelijk uitzonderlijk. Verder blijft iedereen op zijn plek. Trouwens, ook de Amsterdammers, eenmaal gevestigd, komen niet meer van hun plaats en blijken honkvast. Dat gegeven werd nog eens bevestigd door de hoogleraren. De mobiliteit van Nederlanders, vertelden ze, is uiterst gering. De verzorgingsstaat zorgt goed voor ze, waar ze ook wonen. De verdelende rechtvaardigheid houdt ze op hun plek. Succesvolle steden zullen daardoor niet groeien. Wat was het advies van de hoogleraren aan de wethouder van Amsterdam? Zorg voor een gezonde arbeidsmarkt, maar reken niet op veel dynamiek. Nederland lijkt nog het meest op een stilstaande vijver. Is dat gezond? Nee, natuurlijk niet.


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Stilstaande vijver”

  1. jason blackmore Avatar
    jason blackmore

    ik ben het zo eens met jou reactie op het gegeven dat een stilstaande vijver buitengewoon ongezond is. zo blijft Nederland middelmatig in alle categorieën vastgoed in termen van kwaliteit, waardering en waarde. Geen keuze maar kwaliteits nivelering. dure reclame campagnes van provincie Limburg om bedrijven en mensen te trekken als absoluut dieptepunt van planologisch beleid. wat een verspilling. in stand houden van dure voorzieningen in alle regio’s, van ziekenhuizen tot hogescholen tot provinciehuizen en gemeenten houdt de vijver stil. ik ben van mening dat de kracht van Amsterdam, als stad, als merk, in navolging van de wereldtrend zich autonoom gaat onttrekken van de stilstaande vijver Nederland. Fusies tussen ziekenhuizen en Universiteiten bijvoorbeeld, ontwikkelingen die landelijk maar moeilijk tot stand komen, bevestigen in mijn ogen dat de stad zich onafhankelijker begint te ontwikkelen.
    hartelijke groet en dank voor de informatieve en inspirerende blog
    Jason Blackmore

  2. Harp Avatar

    Wees blij dat niet iedereen constant aan het verhuizen is. Nieuwe mensen zijn altijd goed, ivm progressie. Maar als je het te gek maakt krijg je binnen een aantal jaren één soort Nederlander. Of ze nou uit Friesland komen of Limburg. Allemaal praten ze één soort taal, hun culturele achtergrond vervaagd.

    Volgens mij moet je dat als land niet willen, zo’n walgelijke eenheidsworst. Nu ja, een bepaald soort mens zal het enig vinden. Ook wel karakterloze yuppen genaamd. Werkmieren, die niets bijzonders achterlaten.

    @Jason Blackmore

    Waar ligt volgens jou de grens? Hoeveel ziekenhuizen moeten er sluiten? Als je in ‘de provincie’ woont is het okay om .. zeg maar een uur te moeten rijden voor een redelijk ziekenhuis? Of drie kwartier rijden om een gemeentehuis te bezoeken?

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *