Ongemak

Gelezen in Het Parool van 27 december 2008:

Terwijl de gezamenlijke overheden hun belangen in Nuon (dat in handen komt van het Zweeds energiebedrijf Vattenfal ) en in Essent (dat in handen komt van het Duitse RWE) verkopen, roeren de burgers zich. Zij voelen zich steeds meer vervreemd van hun energieproductie. Die vervreemding is het gevolg van de liberalisering van de energiemarkt en daarmee van het dominante marktdenken van de afgelopen decennia. Niets aan te doen. Dat hebben die burgers indertijd zelf gewild. Maar vallen diezelfde burgers nu in handen van bedrijven die hun kernenergie of vervuilende bruinkoolenergie willen leveren? Juist nu Al Gore zijn alarmerende boodschap tot in ieders huiskamer heeft gebracht? Wat een ongemak. Burgers zijn verworden tot consumenten. Ze hebben hun greep op de energiemarkt totaal verloren. Wat te doen?

Sommigen leggen zich er echter niet bij neer. Zoals Marcel Gort, ontwerper, en Anrik Engelhard, tropenarts, beide inwoners van Amsterdam-Noord. Zij willen dat windmolens tenminste 20 procent van de energie van Amsterdam-Noord gaan leveren. Het gaat om 8.000 huishoudens. Windenergie in Noord, zeggen ze, is een haalbare kaart. Twee locaties zijn geschikt voor zeven of acht windmolens: langs de Ring-Noord tussen de Zeeburgertunnel en de afslag Volendam (11) en bij de Noorder IJplas, in de buurt van de Coentunnel (5). Ze hebben een cooperatieve vereniging opgericht, Onze Energie. Burgers kunnen daarvan lid worden. Zo krijgen ze weer greep op hun energievoorziening. "Want stroom is een eerste levensbehoefte." Gort en Engelhard hebben haast, want Al Gore heeft ze voorgehouden dat in 2015 de CO2-uitstoot op zijn hoogtepunt zal zijn en daarna snel omlaag zal moeten. "In 2050 mag de uitstoot niet meer zijn dan tachtig procent van de uitstoot in 1990, willen we onder de grens blijven van twee procent wereldwijde opwarming."

Zeven of acht molens dus. Nu is de tijd aangebroken van procedures en overleg. Gort heeft er zijn handen vol aan. "De procedures voor vergunningen kunnen nog zes tot acht jaar duren." Aha, ik voel hem aankomen. Maar los daarvan, wat gaan we doen? En kan het een beetje sneller? En wat vinden we van het principe dat elke burger eigenaar van zijn eigen energievoorziening moet zijn? Want dat is kennelijk de nieuwe behoefte (met dank aan Al Gore). Gort: "Een vader fietst dan met zijn zoontje de stad uit en zegt: kijk daar, van die molen krijgen wij stroom, en die is van papa."

Wat een heerlijk beeld: de stad uit fietsen. Vader en zoon. En dan het oer-Hollandse landschap. Met die reusachtige windmolen aan de rand van de stad.


Posted

in

,

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *