Month: juli 2012

  • Beste stad ter wereld

    Gelezen in Time NewsFeed van 9 juli 2012: Alweer een benchmark van steden. Dit keer die van ‘de beste steden ter wereld’. De ranking blijkt een combinatie van de jaarlijkse ‘Liveability Index’ van de Economist Intelligence Unit en cijfers van BuzzData, een in Hong Kong gevestigd databureau. De EIU volgt sinds kort een open data…

  • Garages of pakhuizen?

    Gelezen in The Economist van 7 juli 2012: Ging m’n laatste blog item nog over de enorme vernieuwende kracht van de tegencultuur van San Francisco, kennelijk is er sinds 1975 ook in en rond de Bay Area veel creatiefs verloren gegaan. De garages waar de jonge Bill Hewlett, Dave Packard en Steve Jobs hun uitvindingen…

  • Bay Area hippiedom

    Gelezen in ‘De academische boekengids’ van juli 2012: Onder de titel ‘California dreamin’’ verscheen van de hand van Frans van Lunteren, hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit, onlangs een recensie van het nieuwste boek van historicus David Kaiser. Dat boek, getiteld ‘How the Hippies saved Physics’, gaat over creatieve wetenschappelijke experimenten in…

  • Chicago, Los Angeles, Amsterdam

    Gehoord in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam op 27 juni 2012: In zijn oratie, getiteld ‘Urban Perspectives of the World’, beschreef de nieuwe hoogleraar sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam, Jan Nijman, op 27 juni in de aula aan het Spui de hernieuwde belangstelling voor grootstedelijk onderzoek. Nijman, die meer dan vijfentwintig jaar…

  • Boordevol planning

    Gelezen in ‘Het boze oog’ (1983) van Gerrit Komrij: Gerrit Komrij (68) overleed afgelopen week. Vele stukjes schreef hij over Amsterdam. Van hem herinner ik me nog levendig de column in Vrij Nederland die later, in 1983, gepubliceerd werd in ‘Het boze oog’ en die een Vrij Nederland lezende student planologie te Groningen als ik…

  • The beginning of shape

    Gelezen in ‘Emergence’ (2001) van Steven Johnson: Waarom ik het boek opnieuw uit de kast haal? Omdat ‘The connected lives of ants, brains, cities and software’ ook na ruim tien jaar nog hoogst actueel is. Sommige auteurs zijn gewoon hun tijd ver vooruit. De Amerikaanse wetenschapsjournalist Steven Johnson is zo iemand. In ‘Emergence’ beschrijft hij…

  • My Amsterdam

    Gezien in de Movies op 1 juli 2012: Afgelopen zondag zag ik in de Movies ‘My Amsterdam’ van Ed van der Elsken uit 1983. Architect Friso Broeksma vertoonde de oude film in het voorprogramma ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag. Wat de vertoning zo bijzonder maakte was de bewerking die Jan Rothuizen ervan had gemaakt.…