Month: juni 2012

  • Stapje terug voor de masterplanner

    Gelezen in ‘Emergence’ (2001) van Steven Johnson: Waar de ontwerpteams die meedoen aan de Moscow Competition afgelopen weekeinde ook bezwaar tegen maakten, was het voornemen van de opdrachtgever om de voorgestelde verkeersoplossingen in het rekenmodel van de stad te stoppen, om te kijken of de voorstellen ook werkelijk tot oplossingen zullen leiden. Immers, het probleem…

  • De slag om Moskou

    Gehoord in Moskou op 23 juni 2012: Niet de verplaatsing van het federale centrum naar de Moskouse periferie an sich is de steen des aanstoots in de Moscow Competition. Veeleer gaat het om het categorisch afwijzen door de opdrachtgever van een compacte stad-strategie voor de Russische hoofdstad. Of, zoals een Russische expert het afgelopen week…

  • Een vreemd soort unanimiteit

    Gehoord in Moskou op 22 juni 2012: Opnieuw konden de experts hun stem uitbrengen op de negen ontwerpteams die een plan ontwikkelen voor Groot-Moskou. We hebben het over de Moscow Competition. Het  hele expert-team telt zo’n veertig leden, afkomstig uit alle geledingen van de plannersgemeenschap in Moskou, aangevuld met enkele experts uit Parijs, Madrid, Berlijn…

  • Kapitaalstad

    Gehoord in Moskou op 23 juni 2012 Hoe gezond is de economie van Moskou? Natalia Zubarevich, verbonden aan het Independent Institute for Social Policy in Moskou, sprak afgelopen zaterdag over, wat ze noemde, ‘some unpleasant numbers for you’ tijdens de vierde ronde van de Moscow Competition, de besloten prijsvraag voor het masterplan van Moskou. De…

  • Blue Lab

    Gelezen in NRC Weekend van 31 maart 2012: The House of Denim is een platform-in-oprichting rond denim – spijkerstof – in en rond Amsterdam. Ik sprak laatst een van de oprichters, Mariette Hoitink van HTNK. Haar partner in crime is James Veenhoff. Ze vertelde me dat er opvallend veel maakindustrie rond denim in Amsterdam te…

  • Urban feel

    Gelezen in Volkskrant Magazine van 26 mei 2012: Sportscholen opgelet, jullie krijgen concurrentie van de stad. Uit Volkskrant Magazine begrijp ik dat in steden als New York, Chicago en San Francisco de mensen op grote schaal de sportscholen verruilen voor de straat. Het is de nieuwste trend. De sporters combineren hardlopen met krachtoefeningen in de…

  • Wel een stad, nog geen magie

    Gehoord op 18 juni 2012 in Rotterdam: Terwijl Nederland nog zijn wonden likt vanwege de uitschakeling in de eerste ronde van het EK voetbal, verzamelt een klein gezelschap liefhebbers zich in het Nederlands Architectuur Instituut om over het onderwerp ‘Olympic Cities’ te spreken. Het Amsterdamse Architectenbureau XML presenteerde daar maandagavond een helder onderzoek naar Olympische…

  • Dure lessen uit Valencia

    Gelezen in NRC Handelsblad van 24 februari 2012: Nog niet zo lang geleden gingen Nederlandse bestuurders, architecten en ontwikkelaars gebroederlijk op excursie naar Valencia, Spanje. De Spaanse kuststad was, net als Bilbao, een voorbeeld van hoe je een perifeer gelegen regio krachtig kunt opstoten in de vaart der volkeren door veel dure infrastructuur aan te…

  • Jazz of marsmuziek?

    Gehoord op 14 juni 2012 in Amsterdam: Hans Boutellier, directeur van het Verwey-Jonker Instituut, hield gisteravond een lezing over ‘Stedelijke Vernieuwing in de improvisatiemaatschappij’. Hij deed dat tijdens de jaarvergadering van het algemeen bestuur van het Forum voor Stedelijke Vernieuwing bij Stadgenoot in de Sarphatistraat in Amsterdam. Voor zijn lezing putte hij rijkelijk uit zijn…

  • Sewage gardens

    Gelezen in NRC Handelsblad van 4 november 2011: Elke dag verliest Nederland 17,5 hectare landbouwgrond. Elke dag zijn er zes boeren minder. Telde ons land in 1960 nog 270.000 boeren, nu zijn er nog amper 68.000 agrariërs over. Toch neemt de agrarische productie nog steeds toe. Die vindt in toenemende mate plaats in kassen. Die…