Month: april 2012

  • Use capacity where capacity is

    Gehoord in Moskou op 24 april 2012: The Moscow Competition dus. Een van de interessantste voorstellen kwam van het Moskouse architectenbureau Ostozhenka. Dat gelooft dat Moskou een minder monocentrische structuur bezit dan velen denken. Het hele netwerk van kleine historische vissersdorpen heeft de tijd gewoon goed weten te doorstaan dankzij het forenzentreinenstelsel. De stad heeft…

  • No New Towns

    Gelezen op VK.nl van 3 september 2011: Terwijl de bevolking van Rusland krimpt – vorig jaar met 3 miljoen tot 142,9 miljoen zielen –, groeit die van Moskou. Sinds de volkstelling van 2002 nam de Moskouse bevolking met bijna 11 procent toe, tot 11,5 miljoen. Plus de 1,8 miljoen die elders staan ingeschreven maar feitelijk…

  • Moscow sprawl

    Gehoord op 22 april 2012 tijdens vlucht Amsterdam-Moskou: Mijn medepassagier was een Canadees, afkomstig uit Calgary. Hij was op weg naar West-Siberië. Om naar olie te boren. Het was voorjaar, dus het werk ging weer beginnen. Ik schatte hem zeker vijftien jaar jonger dan ik. Tot eind juli zou hij daar blijven, in een stad…

  • De vloek van olie

    Gelezen in ‘Skolkovo: City of the future as a Russian Hi-Tech Hub’ (2011) van Fedor Kudryavtsev en Victoria Bannykh: Zondag naar Moskou. Ik had het er laatst over met Willem van Winden, lector aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van Skolkovo, een nieuwe hightechstad aan de zuidwestkant van Moskou. Ook…

  • Wu-Wei

    Gelezen in ‘Retracking America’ (1971) van John Friedmann: Donderdag 19 april opent in Rotterdam de Internationale Architectuur Biënnale. Thema: ‘Making City’. De stad wordt dit keer echt gemaakt. Het deed me denken aan ‘The Tao of Transactive Planning’, opgenomen in ‘Retracking America’ (1971) van de Amerikaan John Friedmann. Friedmann schrijft daarin dat hij zich een…

  • Ravenna Park

    Gelezen in ‘Green Philosophy’ (2012) van Roger Scruton: Wanneer de conservatieve Britse filosoof Roger Scruton duidelijk wil maken dat “een overheidsbureaucratie een gevaar wordt voor het milieu zodra ze de leiding krijgt over wat er gebeurt”, verwijst hij naar de vele misstanden, begaan in de Sovjet-Unie door het communistische regime. De sovjets lieten zich niets…

  • Metropolitane voedselclusters

    Gehoord in Amsterdam op 12 april 2012: Interdisciplinaire studievereniging Bèta-Gamma vierde afgelopen week haar lustrum met een heus congres. Het ging over ‘Metropolis. Over de stad van morgen’. Ik was een van de sprekers. De spreker voor mij heette Madeleine van Mansveld, ze is verbonden aan de Universiteit van Wageningen als landschapsecoloog. Van Mansveld sprak…

  • Springplank voor innovaties

    Gelezen in Het Parool van 3 maart 2012: Zelf zat ik op judo, van 1965 tot 1969 om precies te zijn, bij sportschool Spermon in Emmen. Het winnen van olympische goud van Anton Geesink in Tokio in 1964 lag aan die keus mede ten grondslag. Een Nederlander die won in Japan, in een Japanse vechtsport!…

  • Be yourself

    Gelezen in NRC Handelsblad van 6 april 2012: ‘Going Solo’ heet het nieuwste boek van Eric Klinenberg, hoogleraar sociologie aan New York University. Het gaat over alleenstaanden in steden als Washington, Denver, Dallas, San Francisco en New York. Ik las een bespreking in NRC Handelsblad, geschreven door Guus Valk. Bijna de helft van de volwassen…

  • Wat wil het technium?

    Gelezen in ‘De wil van Technologie’ (2010) van Kevin Kelly: De auteur Kevin Kelly kennen we van ‘Out of Control’, dat weergaloze boek uit 1994. Nu is er een nieuw boek van zijn hand verschenen: De Wil van Technologie. Ik lees het met rode oortjes. Kort samengevat komt het hierop neer: het geheel van technologieën…