Month: februari 2012

  • ‘You can change your city in 140 characters’

    Gehoord in Pakhuis de Zwijger Amsterdam op 28 februari 2012: Een van de oprichters van Twitter, Dom Sagolla, sprak gistermiddag in Amsterdam, om precies te zijn in Pakhuis de Zwijger. Ik schatte hem niet ouder dan 35. Ik was een van degenen die de organisatoren hadden gevraagd om hem te interviewen. In de zaal zaten…

  • Collectieve intelligentie

    Gelezen in ‘Planning in the Public Domain’ (1987) van John Friedmann: Hoe werken mensen samen in steden? Wanneer Richard Sennett de figuur van opbouwwerker Saul Alinsky (1909-1979) opvoert, doet hij dat om te laten zien dat er ook andere vormen van samenwerking bestaan dan consensusvorming aan de top. In ‘Together’ (2012) staat Alinsky en zijn…

  • Samenwerken

    Gelezen op de website van isocarp.org: Niet alleen Amsterdam en Abu Dhabi, maar ook het Israelische Rahat won afgelopen najaar in Wuhan een Award for Excellence van de wereldorganisatie van planners, ISOCARP. Rahat werd in China vertegenwoordigd door planoloog Amos Brandeis. Een slimme man met veel onderkoelde, soms hardvochtige humor. Ik mocht hem graag. Tien…

  • No Impact Man

    Gelezen in ‘No Impact Man’ (2009) van Colin Beavan: Op zoek naar een eigentijdse Thoreau, stuitte ik op Colin Beavan. Een jaar lang probeerde deze New Yorker geen voetafdruk op aarde na te laten. Hij schreef er, net als Thoreau, een boek over, getiteld ‘No Impact Man’. Ik las het gretig. Het is weliswaar minder…

  • Saul Alinsky

    Gelezen in ‘Together’ (2012) van Richard Sennett: Hoe werken mensen effectief met elkaar samen? Daarover gaat Richard Sennett’s nieuwste boek. Al vrij snel komt de auteur – hij is socioloog en filosoof tegelijk – te spreken over Saul Alinsky (1909-1972). Volgens Sennett was Alinsky de effectiefste opbouwwerker van de Verenigde Staten. Hij zet diens werkwijze,…

  • The City of Capitalism Rampant

    Gezien op 20 februari 2012 in Amsterdam: Terwijl mijn vrouw bioscoopkaartjes kocht voor ‘The Iron Lady’, trad Job Cohen terug als partijleider van de PvdA. De film die we even later gingen zien, gaat over een politiek leider. We zagen een 86-jarige Margareth Thatcher terugblikken op haar roerige carrière. Hoe anders was ze dan de…

  • Ingezonden brief

    Gelezen in de Volkskrant van 18 februari 2012: Onder de kop ‘Amsterdam kan zich niet nog een bouwput veroorloven’ verscheen afgelopen weekeinde in de Volkskrant een ingezonden brief van Rudy Stroink, CEO van projectontwikkelaar TCN. Ik las zijn brief met stijgende verbazing. Na bijna twintig jaar rekenen en tekenen en onderhandelen kwamen in de voorafgaande…

  • Het ‘silo effect’

    Gelezen in ‘Together’ (2012) van Richard Sennett: ‘The Craftsman’ heette het eerste boek van socioloog Richard Sennett over vaardigheden die mensen in staat stellen een waardevol leven te leiden – het zogenaamde ‘homo faber project’. Het verscheen in 2008. Dingen maken en daar plezier aan te beleven wordt in de huidige tijd vervangen door vluchtig…

  • Autostad

    Gelezen in ‘J.T.P.Bijhouwer’ (2011) van Gerrie Andela: Jan Bijhouwer, geboren in Amsterdam op 15 november 1898, was een vooraanstaand landschapsarchitect. In 1927 bezocht hij Boston, Massachusetts; dat was zes jaar na beëindiging van zijn studie botanie in Wageningen. Zijn bestemming was Arnold Arboretum, de door Olmsted ontworpen bomentuin die tegenwoordig deel uitmaakt van Harvard University.…

  • Guerilla advisering

    Gehoord op 15 februari 2012 in Amsterdam: Plug de Dag is een initiatief van drie jonge vrouwen, woonachtig in Amsterdam. Femke Haccou, Martine de Jong en Jetske Roetman – de een werkzaam bij de gemeente, de andere twee bij gerenommeerde adviesbureaus in Den Haag en Rotterdam – startten een jaar geleden een gezamenlijke adviespraktijk op…