Month: juli 2011

  • Ouderwets probleem

    Gelezen in ‘Rijnboutt Trends in retail’ (2011): Welke Amerikaanse steden spenderen de meeste benzine? Waar ben je aan autovervoer het meeste geld kwijt? Tot de categorie ‘The Guzzlers’ behoren San José (Califormia), Birmingham, Jacksonville, Phoenix,Dallas-Fort Worth, Houston en Louisville. De steden die relatief de minste benzine verbruiken zijn New York, Boston en Washington, maar ook…

  • Gapende rioolputten

    Gelezen in ‘De val van Amerika’ (2011) van Dmitry Orlov: Aanstaande dinsdag 2 augustus 2011 overschrijdt de USA de wettelijke schuldenlimiet van 14,3 biljoen dollar. Noem het de Republikeinse erfenis. De politieke impasse in hyperpower Amerika doet het ergste vermoeden. Hoe gaan de banken reageren? Onwillekeurig moet ik denken aan Amy Chua’s ‘Day of Empire’…

  • Aard van het communisme

    Gelezen in ‘Wilde zwanen’ (1993) van Jung Chang: Veel nieuws de laatste tijd over Chinese steden. NRC Handelsblad publiceert dezer dagen fraaie portretten van Shanghai. Ik lees ‘Wilde zwanen’, alweer twintig jaar oud. Opmerkelijk detail in de geschiedenis van de levens van drie moedige vrouwen in het twintigste eeuwse China, zoals opgetekend door Jung Chang.…

  • The heart of the Megalopolis

    Gezien in Amsterdam op 25 juli 2011: ‘The Tree of Life’, de vijfde film van Terrence Malick, speelt zich af in een Amerikaanse suburb in de jaren vijftig. De suburb in kwestie bevindt zich in Waco, Texas. Waco ligt ten zuiden van Dallas. In de jaren vijftig telde Waco 85.000 inwoners. In 1953 werd de stad getroffen door een ongekende…

  • Buurten omkatten

    Gezien in Amsterdam-West op 21 juli 2011: Vandaag begin van de vakantie. Vier weken zonder blog. Dat wordt lastig. Op de valreep maakte ik nog een excursie door Amsterdam Nieuw-West. Wijkaanpak in de praktijk, opbouwwerk en stedenbouw met elkaar verenigd, maar ook: stilgevallen herstructurering. We bezochten wijk 5 in Slotermeer, we bleken in de voetsporen…

  • Een lesje in nederigheid

    Gelezen in The Atlantic van 21 juli 2011: Verrassend nieuw vergelijkend onderzoek van Richard Florida verscheen deze week in The Atlantic. In ‘If U.S. Cities Were Countries, How Would They Rank?’ vergelijkt de Canadese econoom de omvang van economieën van Amerikaanse steden met economieën van natie-staten elders in de wereld. Het is een lesje in…

  • Energiek

    Gelezen in ‘De energieke samenleving’ (2011) van Maarten Hajer: Op de dag dat politiek Den Haag met reces ging, verscheen ‘De energieke samenleving’ van PBL-directeur Maarten Hajer. Het boekje schetst een nieuwe sturingsfilosofie voor de overheid, gericht op het schoner maken van de Nederlandse economie. Zoals iedereen weet is de ecologische voetafdruk van Nederland veel…

  • Steden in ruil voor voedsel

    Gelezen in de Volkskrant van 16 juli 2011: Als u en ik deze zomer terugkeren van vakantie zal de wereld liefst 7 miljard inwoners tellen. Verdere groei ligt in het verschiet. In 2100 zal de wereldbevolking zeker 10,1 miljard zielen herbergen; dat is een miljard meer dan eerst werd gedacht. China zal niet zo heel veel…

  • Derde Gouden Eeuw

    Gelezen in ‘Cities and the Wealth of Nations’ (1984) van Jane Jacobs: Steden zijn de motoren van de economie. Nog niet zo lang geleden mocht je dat niet zeggen. Nu mag het eindelijk wel. Dat betekent dat steden met hun achterland de feitelijke economische eenheden zijn van waaruit je economisch zou moeten redeneren. Echter, we…

  • Improbable swim

    Gelezen in Time World van 27 september 1999: Vandaag, 16 juli, is het precies vijftig jaar geleden dat de 74-jarige partijleider Mao Zedong in Wuhan een zwemtocht in de rivier de Yangtze maakte. Zijn zwemtocht, die 65 minuten duurde, luidde het begin in van wat later de Culturele Revolutie zou gaan heten. Volgens sommige experts…