Month: mei 2011

  • Verloren gewaande steden

    Gelezen in Het Parool van 25 mei 2011: Rond vierduizend jaar voor Christus – nu zo’n zesduizend jaar geleden – werden de eerste steden ooit gebouwd. Duizend jaar later kwam deze vroegste stadsontwikkeling tot een voorlopig hoogtepunt in de Nijldelta. Voor de goede orde, de steden ontwikkelden zich zowel langs de Eufraat en Tigris in…

  • Derde luchthaven van Parijs

    Gehoord in Parijs op 20 mei 2011: In 2003 besloot de Franse regering negatief over een derde vliegveld voor Parijs. Het nieuwe vliegveld had 125 kilometer ten noorden van Parijs gebouwd moeten worden. Het ging niet door. Met Orly en Charles de Gaulle moet de Franse hoofdstad het voortaan doen. Er werd ook een limiet…

  • Poedersuiker en gebakken peren

    Gehoord in Parijs op 20 mei 2011: In 2010 stond zo’n 14 procent van de kantoren leeg in Nederland. In Amsterdam is de leegstand nog groter: zo’n 17 procent. In Rotterdam wordt bijna 13 procent voor verhuur aangeboden en staat nog eens 10 procent van de 3,5 miljoen vierkante meter daadwerkelijk leeg. In Parijs is…

  • Airport Corridor

    Gehoord in Parijs op 20 mei 2011: Anne-Marie Romera is directeur van het Departement van Regionale en Lokale Economische Ontwikkeling van het IAU, het Institut d’Amenagement et d’Urbanisme de la région Ile-de-France. Van haar hoorden we afgelopen week over de clusterbenadering die gevolgd wordt in Parijs. Clusterbenadering? Jawel, elke stad in Europa volgt op dit…

  • Olie voor voedsel

    Gezien in Rungis, Parijs, op 20 mei 2011: Aan de zuidkant van Parijs, in Rungis, liggen de grootste markthallen van Europa. Het complex telt niet alleen markthallen voor vis, vlees, kaas, bloemen, groenten en fruit, maar omvat ook café’s, restaurants, kappers, benzinestations, reisbureaus, een ijsfabriek en een elektriciteitscentrale die afval verbrandt waarmee o.a. het nabijgelegen…

  • Parijs versus Londen

    Gehoord op 18 mei 2011 in Parijs: Kort na zijn aantreden, om precies te zijn op 26 juni 2007, lanceerde de Franse president Nicolas Sarkozy het idee van ‘Grand Paris’. De Franse hoofdstad moet weer groeien en meer samenhang vertonen, was zijn boodschap. De rede hield hij op het vliegveld Charles de Gaulle (CDG) in…

  • Parijs implodeert

    Gelezen in ‘Triumph of the City’ (2011) van Ed Glaeser: Parijs telt op dit moment bijna 12 miljoen inwoners en ze groeit nog steeds. De metropool ligt in de regio Ile-de-France. Ile-de-France is groot en bestaat voor 80 procent uit landbouwgrond, voor 20 procent uit stedelijk gebied. De gemeentegrens van Parijs is al tweehonderd jaar…

  • 800 kilometer asfalt

    Gelezen in Lifeboat Cities (2010) van Bredan Gleeson: Angstaanjagend boek van Bredan Gleeson, hoogleraar Geografie aan de Universiteit van Dublin. In ‘Lifeboat Cities’ schetst hij het perspectief voor Australië in het licht van de klimaatverandering. Dat is niet best. Fel keert hij zich tegen de neoliberale politiek die zijns inziens ook in Australië een catastrofale…

  • Foolish policies

    Gelezen in ‘Triumph of the City’ (2011) van Ed Glaeser:   Welke politiek bevordert economische groei? De Amerikaanse econoom Ed Glaeser, verbonden aan Harvard University, is duidelijk: regering, voer een politiek die stedelijke groei mogelijk maakt. Glaeser pleit voor een level playing field voor steden. Arme steden helpen werkt niet, stelt hij. Rijke steden bevoordelen…

  • Shrinking Sunbelt Cities

    Gelezen op Housing Predictor van 16 mei 2011: Een redacteur van S&RO weersprak mijn analyse in een column die binnenkort in het blad verschijnt, namelijk dat steden in de Amerikaanse Sunbelt sinds de crisis weer krimpen. Mijn analyse klopte volgens hem alleen als het ging om Las Vegas, Nevada. Deze week vond ik het zoveelste…