Month: maart 2011

  • Vier vierkante kilometer ellende

    Gelezen in de Volkskrant van 22 februari 2011: Ruim een maand geleden overleed Jelle Kuiper. Kuiper was korpschef van de Amsterdamse politie tussen 1997 en 2004. Hij vertrok de dag voordat Theo van Gogh werd vermoord en trad aan toen de IRT-affaire net achter de rug was – een betrekkelijk rustige periode dus. Zijn roerige…

  • Spontaan

    Gelezen in The City Shaped (1991) van Spiro Kostof: Vanavond organiseert het architectuurcentrum te Lelystad een lezingenavond over de stedenbouw van Lelystad. Ze blijven daar dus dicht bij huis. Als sprekers zijn uitgenodigd Sjoerd Feenstra van het stedenbouwkundige bureau Urhahn Urban Design, en ondergetekende. Beiden zijn geografen. Feenstra spreekt over ‘de spontane stad’, ik over…

  • Bijen in Parijs

    Gezien op Zembla op 15 maart 2011: In de documentaire ‘Moord op de honingbij’ onderzocht het televisieprogramma Zembla de recente bijensterfte. Nederland is binnen Europa koploper als het gaat om sterfte van bijenvolken. De oorzaak lijkt te schuilen in het gebruik van pesticiden in de landbouw. Een nieuw soort gif tegen insecten, imidacloprid, wordt als…

  • Pounding the city pavement

    Gelezen in Triumph of the City (2011) van Edward Glaeser: Er gaat geen dag voorbij of in kranten en tijdschriften wordt de ondergang van de detailhandel voorspeld. Supermarktoorlogen ondergraven de kleine middenstand, internetwinkelen komt opzetten, de crisis treft de detailhandel hard. Er zou zelfs sprake zijn van een enorme overbewinkeling in Nederland. Binnen tien jaar,…

  • Zelfvoorzienend

    Gelezen in NRC Handelsblad van 19 maart 2011: Het grote vraagstuk van steden is hun energievoorziening. Natie-staten proberen in de energiebehoefte van hun inliggende steden te voorzien, maar ze bedrijven daartoe veelal riskante geopolitieke spelletjes. Soms zijn ze zelfs hoogmoedig en willen ze niet minder dan ‘de gasrotonde van Europa’ zijn; daartoe bouwen ze een…

  • Grote steden zijn gezonder

    Gelezen in Triumph of the City (2011) van Edward Glaeser: Waarom leven mensen in New York gemiddeld anderhalf jaar langer dan mensen in de Verenigde Staten? Ja, ook in grote steden als Los Angeles, Boston en San Francisco is de levensverwachting gemiddeld hoger dan in Amerika als geheel. Tussen 1980 en 2000 steeg de gemiddelde…

  • Schokkend

    Gelezen in A Crack in the Edge of the World (2005) van Simon Winchester: Afgelopen zondag mensen uit Japan ontmoet. Ze vertelden me dat hun vrienden en familie op dit moment nog steeds naschokken voelen. Elke dag zijn er waarschuwingen op de Japanse televisie. Volgende week reizen ze weer naar huis terug. Huiveringwekkend idee. Het…

  • Lots of little plans, please

    Gelezen in The Seduction of Place (2000) van Joseph Rykwert: Iemand herinnerde me aan een boek van Joseph Rykwert, emeritus hoogleraar architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Pennsylvania. Rykwert was de leermeester van Carolyn Steel, die de afgelopen week optrad in De Balie met haar verhaal over Londen en het voedselsysteem. Ooit had ik het genoemde…

  • Kwetsbaar

    Gelezen in NRC Handelsblad van 18 oktober 2008: De aanleiding was een gesprek over regionale specialisatie. Moeten stedelijke regio’s zich wel specialiseren? Ik bracht het in verband met een eerder gesprek waarin iemand had beweerd dat de regio Eindhoven internationaal gezien voor Nederland belangrijker is dan Groot-Amsterdam. Hij had daarbij naar het bedrijf ASML in…

  • City of glamour (without growth)

    Gelezen in The Local van 14 oktober 2008: Het is belegen, maar na het verschijnen van Ed Glaeser’s ‘Triumph of the City’ weer hoogst actueel. In de Zweedse krant The Local verscheen najaar 2008 een artikel van de hand van Nima Sanandaji over de enorme impact van het gedachtegoed van Richard Florida op de economische politiek van de…