Month: januari 2011

  • Caïro slums

    Gelezen in Planet of slums (2006) van Mike Davis: In Egypte is opstand uitgebroken, of beter: in miljoenenstad Caïro zijn de mensen massaal de straat opgegaan. Iedereen schrijft over Egypte en over het regime van Mubarak, maar Egyptische revoluties voltrekken zich altijd in Caïro, dus het is de stad die hier in de eerste plaats…

  • De hoogste tijd

    Gehoord in Felix Meritis op 24 januari 2011: In Istanbul gesproken met een Nederlander die sinds drie jaar naar volle tevredenheid in Ankara woont. Aan vrije beschikbare woningen, zei hij, bestaat daar geen gebrek. Ze zijn er in alle soorten en maten te krijgen.  Hij vond het heerlijk. In Nederland bestaat nog steeds een groot gebrek…

  • A tale of two housing markets

    Gelezen in The Atlantic van 25 januari 2011: De huizenprijzen in Amerika lijken zich enigszins te herstellen. Echter, het herstel verschilt nogal per stad. Richard Florida publiceerde deze week in The Atlantic de cijfers van twintig belangrijke Amerikaanse steden over de afgelopen maand. De index die hij gebruikt meet de cijfers af aan de huizenmarkt…

  • Verlicht Parijs

    Gelezen in Het verdorven genootschap (2010) van Philipp Blom: Schitterend werk van de Brits-Oostenrijkse historicus Philipp Blom. Zijn nieuwste boek over de achttiende eeuwse salon van Baron Thiry d’Holbach waar Diderot, Hume, Rousseau en andere radicale verlichtingsfilosofen samenkwamen, is eigenlijk een boek over het achttiende eeuwse Parijs. Een plaatsnamenregister ontbreekt helaas. Was dat er wel…

  • Miami Virtue

    Gelezen op Archi Choong (weblog) op 29 augustus 2010: Afgelopen weekeinde opende het 154 miljoen dollar kostende The New World Symphony in Miami Beach, Florida. Michael Tilson Thomas is de geestelijke vader, de 81-jarige Frank O. Gehry de architect. Gehry had ooit nog als babysit op de kleine Michael gepast. Hun leven lang waren ze…

  • De echte crisis

    Gelezen in NRC Handelsblad van 30 november 2010: De Duitse socioloog Hartmut Rosa, auteur van Beschleunigung. Die Veränderung der Zeitstrukturen in der Moderne (2005), noemt zich de socioloog van de versnelling. Hij constateert dat wij sneller moeten handelen, sneller moeten beslissen, de tijd vliegt tussen onze vingers weg. Bijgevolg komen we steeds meer tijd tekort.…

  • Gewenst: drie stadsprovincies

    Gelezen in manuscript van Niek de Boer op 19 januari 2011: Deze week een bezoek gebracht aan de provincie Flevoland. De provincie telt zes gemeenten. Met uitzondering van Urk is elke gemeente ruim bemeten en voorzien van een echte stad. In een nog niet gepubliceerd artikel van emeritus-hoogleraar stedenbouw Niek de Boer dat ik onlangs…

  • Maak de grote steden groter

    Gelezen in Het Parool van 20 april 2010: Uit de reisgegeven die veertig miljoen tomtommetjes naar het Amsterdamse hoofdkantoor stuurden valt op te maken dat Brussel het meeste geplaagd wordt door fileleed binnen Europa. Daarna volgen de Poolse steden Warschau en Wroclaw. Londen staat op vier. Dan volgen Edinburgh en Belfast. Marseille en Parijs staan…

  • Culturele regulatie

    Gelezen in Vrij Nederland van 11 december 2010: Bogotá, de hoofdstad van Colombia, telt ruim 7 miljoen inwoners. De vorige burgemeester van Bogotá, Antanas Mockus, was afgelopen 27 december in VPRO’s wintergasten te zien. Een fascinerende uitzending. Even eerder, op 11 december, stond er een portret van hem te lezen in Vrij Nederland. Vanwaar al…

  • De hoofdstad van dakloos Amerika

    Gelezen in NRC Handelsblad van 7 mei 2004: Afgelopen vrijdagmiddag met Clemens Blaas, directeur van HVO Querido, dwars door Amsterdam gereden. Het regende pijpenstelen. We brachten een bezoek aan de daklozenopvang in Zuid00st en op Steigereiland. Tussendoor bezochten we het kantoor van Discus, de woningbouwvereniging voor daklozen van HVO Querido. De aanleiding was de Vrijstaat…