Month: december 2010

  • How to sell Istanbul

    Gelezen in NRC Handelsblad van 15 januari 2010: In 2010 was Istanbul een van de drie culturele hoofdsteden van Europa. De snel groeiende metropool aan de Bosporus vierde op die manier zijn status van aankomende economische grootmacht. Vooraf was er veel gedoe geweest, over het programma, het geld en de organisatie. Middelpunt van de controverse…

  • Neo-liberal Ken

    Gelezen in Politics, Planning and Homes in a World City (2010) van Duncan Bowie: Duncan Bowie, docent stedelijke planning aan de London Metropolitan University, schreef een boek over acht jaar burgermeesterschap van Ken Livingstone in Londen, 2000-2008. Zoals bekend was Livingstone de eerste gekozen burgemeester van Londen in het tijdperk na Margareth Thatcher. De functie…

  • Voorheen wielerstad

    Gelezen in de Volkskrant van 6 mei 2010: Criteriums in Amsterdam, ze werden volop gereden tot halverwege de jaren ‘60. Toen was het ineens voorbij. Oud-wielrenners Piet van Heusden en Joop Middelink dreunden ze op: de Ronde van de Orteliusstraat, de Ronde van de Kinkerstraat, de Ronde van de Dapperstraat, de Ronde van de Markthallen,…

  • Garages vol talent

    Gelezen in de Volkskrant van 27 december 2010: Vijfendertig afleveringen over veelbelovende Nederlandse bedrijven werden derde kerstdag afgesloten met een terugblik over twee pagina’s door de redactie van de Volkskrant. ‘Waarmee verdient Nederland over dertig jaar zijn geld?’, luidde de centrale vraag. De aanleiding voor de serie was een discussie tussen twee redacteuren geweest over…

  • Eye-openers

    Gelezen in De spontane stad (2010) van Urhahn Urban Design: Gaat het werk van stedenbouwkundigen inderdaad veranderen door de crisis? Het lijkt er op. Het boek ‘De spontane stad’ van Urhahn Urban Design doet er ferme uitspraken over. De lijn van dit Amsterdamse stedenbouwkundige bureau is al twintig jaar bestendig, maar juist nu actueel. Hij…

  • Finest hour

    Gelezen in Het spel en de spelers (2010) van HKB: De stedenbouwkundigen roeren zich. Ze lijken ontevreden. Is het vreemd? Tijdens de achter ons liggende hoogconjunctuur hebben ze hun finest hour beleefd, net als de sterarchitecten. Er werd gewoon veel gebouwd en er was heel veel geld. Tot op het kleinste detail bepaalden de stedenbouwkundigen…

  • Holyland

    Gelezen in de Volkskrant van 17 april 2010: Kerst 2010. In Jeruzalem speelt nog steeds de Holyland-zaak. De zaak betreft een zeer omstreden, peperduur bouwproject in Jerusalem waarbij steekpenningen zijn betaald. Ook oud-premier Olmert wordt verdacht. Toen deze ‘levensgenieter’ nog burgemeester van Jeruzalem was zou hij een kleine 700.000 euro aan handgeld voor Holyland hebben…

  • Transactions of decline

    Gelezen op Citiwire.net op 17 december 2010: Bruce Katz (links op de foto) is directeur van het Brookings Institute te Washington DC, USA. Op 8 december was hij in Chicago een van de sprekers op de Global Metro Summit. Aanwezig waren enkele honderden bestuurders en ambtenaren van overwegend Amerikaanse steden, maar er waren ook sprekers…

  • No feedback

    Gelezen in Cities and the wealth of nations (1984) van Jane Jacobs: Terwijl Europa worstelt met zijn euro en het de vraag is of de eenheidsmunt blijft bestaan, revalueerde de stadsstaat Singapore zijn Singaporese dollar. Dat betekent dat die Singaporese dollar sindsdien in waarde is gestegen. De economische groei van de stadsstaat bedroeg het eerste…

  • Democratie in Purmerend

    Gehoord in Purmerend op 21 december 2010: Purmerend bestaat 600 jaar. Gisteravond gesproken met lokale bestuurders in het voormalige burgerweeshuis te Purmerend. Ik zat aan tafel naast een ambtenaar van de gemeente en een van de wethouders. We hadden het over het lokale stemgedrag en de opmerkelijk hoge score van de PVV bij de laatste…