Month: november 2009

  • Killing

    Gelezen in NRC Handelsblad van 24 oktober 2009: P.F.Thomése is gestuit op Sartre. Op de middelbare school had hij ‘Le Mur’ (1962) gelezen. Nu las hij de bundel novellen opnieuw, met andere ogen. ‘Erostrate’, de derde novelle, werpt wat hem betreft "een verrassend licht op de tegenwoordige politieke verwarring" en kan als een metafoor worden…

  • Waanzinnig

    Gelezen in NRC Handelsblad van 20 april 2009: Aan de vooravond van de Vrijstaat Amsterdam overleed de Britse cultschrijver J.G. Ballard. Pieter Steinz schreef een necrologie in NRC Handelsblad. Volgens mij is Steinz kort daarna ook overleden. Enfin, door de drukte had ik nauwelijks tijd zijn tweekolomstekst tot me te nemen; ik knipte hem nu…

  • Zoute eeuw

    Gelezen in ‘Ideeën’ van Peter Watson (2005): De Hollandse Gouden Eeuw was het gevolg een verschuiving van het economische kerngebied binnen Europa in noordelijke richting. Tot dan lag de kern van die economie immers rond het Middellandse Zeegebied, eerst in Griekenland, later Italië en Spanje. Volgens Peter Watson, Brits archeoloog en auteur van ‘Ideeën. De…

  • Genadeloos

    Gehoord tijdens Novemberdiner van D66 op 26 november 2009: Gisteravond op uitnodiging van D66 meegegeten en gesproken met tal van mensen, ik schat zo’n vijfentwintigtal Amsterdammers. Het was het derde en laatste diner dat deze jonge partij organiseerde in Westerpark. Om kennis te maken met de stad. Om te horen wat er speelt. Om te…

  • Zelforganisatie

    Gehoord bij het Project Management Bureau van de gemeente Amsterdam op 27 november 2009: Moeizaam uit bed opgestaan vanochtend. Ik moest een delegatie planners uit Peking ontvangen. Ze zijn in Amsterdam vanwege het congres The Urban Question, gisteren gehouden in de Zuiderkerk. Niet minder dan de directeur Stadsontwikkeling van de Chinese hoofdstad, mevrouw Huang Yan,…

  • This is tomorrow

    Gelezen in Verzamelde Opstellen van Geert Bekaert deel 2 (1966-1970): Hebben we met de Vrijstaat Amsterdam een parallel universum gecreëerd? Schiepen we hiermee een universum naast het enige reëel bestaande universum, dat van de Amsterdamse planningspraktijk? Ik worstel met die vraag. Bestaat er een verschil tussen droom en werkelijkheid? En zo die bestaat, kun je…

  • Luchtfietserij

    Gelezen in het gastenboek van de Vrijstaat op 18 november 2009: Vandaag leveren we de sleutel in van de Tolhuistuin bij projectbureau Noordwaarts. Het is het definitieve einde van de Vrijstaat. Gisteren kreeg ik het gastenboek in handen. Ik lees (in volgorde, geanonimiseerd, maar wel volledig): "Wat een prachtige maquettes, maar ik wil altijd zien…

  • Luchtfietserij II

    Gelezen in het gastenboek van de Vrijstaat Amsterdam op 18 november 2009: Nog meer reacties van de 7500 bezoekers van de Vrijstaat Amsterdam: "De plannen van het Noorderveld zijn zeker bijzonder. Maar vergeet niet dat het Vliegenbos is aangelegd om de vervuilende uitstoot van de chemische fabriek te compenseren. Gaat het Vliegenbos weg? Dan moet…

  • Luchtfietserij

    Gelezen in het gastenboek van de Vrijstaat Amsterdam op 18 november 2009: Aat de Vries vertelde me gisteren een mooie anecdote. Een klas schoolkinderen bezocht de Vrijstaat onder leiding van docenten van Kunstkijkuren, de organisatie die schoolkinderen door Amsterdamse musea begeleidt. Zoals gebruikelijk vroegen de docenten aan de kinderen eerst zelf te kijken en onder…

  • Dutch miracle

    Gelezen in de Volkskrant van 18 november 2009: Chris van Veen is overleden. In de Volkskrant wordt hij neergezet als de ‘man van historisch akkoord’. Bedoeld wordt het Akkoord van Wassenaar, gesloten in november 1982, dus op de kop af 27 jaar geleden, tussen werkgevers en werknemers. Het waren economisch slechte tijden, toen. Het akkoord…