Month: mei 2009

  • Doorgroeien

    Gelezen in Het Parool van 27 mei 2009: Gisteren zat ik, samen met vertegenwoordigers uit Helsinki, Boedapest, München en Barcelona, in een beleidspanel op een congres over creatieve kennissteden, georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam en de CCAA (Creative Cities Amsterdam Area). Dit congres werd gehouden in De Bazel aan de Vijzelstraat. De laatste vraag…

  • Crisis treft vooral provincie

    Gelezen in De Volkskrant van 23 mei 2009: Zelden zie je economische cijfers regionaal, laat staan lokaal, uitgesplitst. Altijd gaat het om nationale cijfers. Deze zaterdag in de krant dan eindelijk de gevolgen van de kredietcrisis regionaal vertaald. Het voelt allemaal erg onwennig. Want wat blijkt? De Volkskrant kopt: "provincies met fabrieken krijgen hardste klappen."…

  • Amstelscheg bevrijd

    Gehoord tijdens finale presentatie van de ontwerpteams voor de biënnale in ‘Vista’ op 15 mei 2009: Mooie presentaties waren het van de bureaus. Vooral MUST was deze keer verrassend. MUST verbaast zich over het feit dat in Amsterdam sinds kort het begrip ‘metropool’ een positieve lading heeft. Ze is vooral verbaasd omdat de term in…

  • Transition towns

    Gelezen in Het Financieele Dagblad van 11 maart 2009: Knipsel gekregen van Bob van der Zande in het vliegtuig, onderweg van Amsterdam naar New York, en nu pas in mijn knipselarchief verwerkt. Het gaat over Engelse steden die toewerken naar zelfvoorziening, de zogenaamde Transition Towns (TT). Zeer toepasselijk, want veel mensen die aanwezig waren bij…

  • We want facts!

    Gehoord tijdens METREX Meeting Amsterdam van 14 tot 17 mei 2008: De jaarlijkse vierdaagse METREX Meeting, van het Europese netwerk van metropolen, zit er weer op. Dit voorjaar was Amsterdam de gastheer. De Dienst Ruimtelijke Ordening organiseerde de bijeenkomst. Het onderwerp van de Meeting was ‘innovative metropolitan strategies’. Naast de lezingen vanuit Oslo, Warschau, Rotterdam,…

  • Descartes’ lijf

    Gelezen in De botten van Descartes (2008) van Russell Shorto: Als Descartes nog zou leven, dan zou hij, denk ik, menen dat wij mensen werkelijk vrij zijn. Vrijheid was voor hem in de eerste plaats lang en gezond leven. Wij worden tegenwoordig oud. Heel oud. Zelden sterven er nog mensen voor hun vijftigste levensjaar. Kindersterfte…

  • Paris forever

    Gelezen in De botten van Descartes (2008) van Russell Shorto: Fraaie passage over Parijs aan het begin van de twintigste eeuw in het nieuwste boek van Russell Shorto dat gaat over de botten van de filosoof Descartes. Destijds, dus rond 1900, werd Parijs gezien als de modernste stad ter wereld. Dat gold zeker voor de…

  • The truth about Bangalore III

    Gelezen in The White Tiger (2008) van Aravind Adiga: Helemaal op het eind van de roman verloochent hoofdpersoon Balman Halwai zich niet. Het economische succes dat hij boekt in Bangalore heeft hij natuurlijk te danken aan de magische poëzie en aan het veroveren, mede daardoor, van zijn vrijheid. Maar het essentiële onderdeel van zijn succesvol…

  • The truth about Bangalore II

    Gelezen in The White Tiger (2008) van Aravind Adiga: Ergens tegen het eind van de roman ‘The White Tiger’ onthult hoofdpersoon Balwan het geheim van poëzie en de ware betekenis ervan. Het was een Moslim-verkoper van tweedehandsboeken die hem het geheim verklapte. "He read me another poem, and another one – and he explained the…

  • The truth about Bangalore

    Gelezen in The White Tiger (2008) van Aravind Adiga: Schitterende debuut roman van Aravid Adiga gelezen. Het is een indrukwekkend brievenboek. De brieven van de hoofdpersoon, Balram Halwai, zijn gericht aan niemand minder dan Wen Jaibao, de premier van China. Jaiboa bezoekt Bangalore en wil ‘het geheim van B.’ weten. Het geheim gaat natuurlijk over…