Month: april 2009

  • Virusangst

    Gelezen in De Volkskrant van 28 april 2009: Interessante column van Hans Moleman in De Volkskrant over de varkensgriepepidemie. Of eigenlijk gaat de column over Hongkong. Deze voormalige stadsstaat lijkt het beste voorbereid op het virus van de varkensgriep. Zeker als je het afmeet aan de natiestaat China. Want die heeft alle reden bang te…

  • Mussen en metropolen

    Gelezen in NRC Handelsblad van 28 april 2009: Voor degenen die mijn vorige blogitem over ‘virusangst’ niet volledig doorgrondden, hierbij een bericht uit een andere krant die dezelfde dag verscheen, NRC Handelsblad, de wetenschapspagina: "Leve de groep. Leve de grote stad. Hongaars onderzoek heeft aangetoond dat grote groepen huismussen sneller problemen oplossen dan kleine groepen.…

  • Wat is een metropool? II

    Gelezen in ‘Cities and the Wealth of Nations’ (1984) van Jane Jacobs: Het meeste bezoek aan mijn blog heb ik te danken aan mensen die een antwoord zoeken op de vraag wat nu eigenlijk een metropool is. Ze kwamen tot nog toe bedrogen uit. Nota bene tijdens mijn lezing in New York, vorige week, kon…

  • Maanpaleis

    Gelezen in ‘Maanpaleis’ (1990) van Paul Auster: Vorige week was ik in New York. Komt het daardoor dat ik in een gesprek met Bart Brands moest denken aan ‘Maanpaleis’ van Paul Auster? De passage die ik zocht kon ik niet vinden. Bij toeval stuitte ik op een andere, even lezenswaardige passage die ik me niet…

  • Piramide

    Gelezen in The Pyramid van Ismail Kadare (1992): Nee, we hebben het hier niet over een of andere rijksprijs, maar over een roman waarvoor de Albanese schrijver Kadare in 2005 de Man Booker Prize heeft gewonnen. Ik kocht een kleine twee jaar geleden een in het Engels vertaald exemplaar in Tirana, Albanië. Vorige week heb…

  • Vluchten voor vrijheid

    Gelezen in ‘All that is solid melts into air’ (1981) van Marshall Berman: Iets wat me al langer intrigeert: de vlucht van mensen voor de vrijheid. Als je erop let, laat het je niet meer los. Mensen denken vanuit beperkingen, niet vanuit mogelijkheden. Daar begint het mee. Maar het is erger; ze geven zich maar…

  • Wind

    Gehoord van Manuela op 31 maart 2009: Onze Zwitserse kinderoppas woont inmiddels ruim twee jaar in Amsterdam. Af en toe past ze bij ons op. In geval van nood. Eergisteren vertelde ze dat ze terug wil naar Zwitserland. Voorgoed. Heimwee?, vroegen we. Nee, zei ze, teveel wind. "Het waait altijd bij jullie in Nederland". Ze…

  • Babylon

    Gelezen in Huig nr. 11, februari 2009: Wouter Vanstiphout is de vaste columnist van Huig, het tweejaarlijks verschijnende tijdschrift van de Academie van Bouwkunst in Rotterdam. Onder de titel ‘Stilstand is vooruitgang’ citeert hij een ultrakort verhaal van Franz Kafka, getiteld ‘Het Stadswapen’, over de bouw van Babylon, het immense bouwproject uit de oudheid waarbij…

  • Een grap

    Gelezen in Het Parool van 1 april 2009: Terwijl Den Haag apetrots terugblikt op de inderhaast georganiseerde Grote Tent-conferentie ten behoeve van de Amerikaanse bezetter van Afganistan en de Nederlandse regering nog altijd verbolgen is over het feit dat kamerlid Wilders de toegang tot Groot-Brittannië is geweigerd, weigert het Haagse Ministerie van Buitenlandse Zaken chief…