Month: februari 2009

  • Ongemak

    Gelezen in Het Parool van 27 december 2008: Terwijl de gezamenlijke overheden hun belangen in Nuon (dat in handen komt van het Zweeds energiebedrijf Vattenfal ) en in Essent (dat in handen komt van het Duitse RWE) verkopen, roeren de burgers zich. Zij voelen zich steeds meer vervreemd van hun energieproductie. Die vervreemding is het…

  • Oscar voor een metropool

    Gelezen in NRC Handelsblad van 16 januari 2009: Afgelopen nacht sleepte de film Slumdog Millionaire liefst acht Oscars in de wacht. Regisseur Danny Boyle was blij. Ik ook. Want de filmprijzen zijn uiteindelijk, dit keer, nou eens niet voor de sterretjes, maar voor een metropool: Mumbai. Niet dat ik dat verzin. Coen van Zwol citeert…

  • Amsterdamse export

    Gelezen in Het Parool van 27 december 2008: Hoe werkt de Amsterdamse economie? Neem Yalcin Cihangir, ondernemer. Twaalf jaar geleden kwam deze Turk als vrachtwagenchauffeur naar Amsterdam, waar zijn vader al sinds de jaren zestig de kost verdiende. Hij bleef. Als bordenwasser. Totdat bleek dat hij handig was met fietsen. In 2003 richtte hij samen…

  • Goed nieuws

    Gelezen in Het Parool van 23 januari 2009: Afgelopen week was er een journalist van Elsevier bij mij over de vloer. Een aardige man. Het was, zoals hij zei, een orienterend gesprek. Hij wil het komende jaar gaan schrijven over ruimtelijke ordening. We kwamen te spreken over Amsterdam. "Hoeveel groeit Amsterdam nou eigenlijk?", wilde hij…

  • Werk aan de winkel

    Gelezen op Citistates.com op 21 februari 2009: Mark Muro van het Brookings Instituut maakt zich zorgen over de verdeling van de 787 miljard dollar die de regering-Obama gaat investeren om daarmee de dramatische gevolgen van de kredietcrisis voor de Amerikaanse economie te bestrijden. Dat immense bedrag gaat niet naar de metropoolregio’s, maar naar de staten.…

  • Naderend dieptepunt

    Gelezen in de Volkskrant van 14 februari 2009: Eindelijk iemand die de volle omvang van de huidige economische crisis begrijpt. Eric Mecking, werkzaam als informatiespecialist. Hij heeft Kondratieff gelezen. Er wacht ons een heuse depressie, vergelijkbaar met die in de jaren ’30, meldt hij in de Volkskrant. Van de desinflatie duiken we binnenkort in de…

  • Slonzige chic

    Gelezen in Het Parool van 3 februari 2009: Hoe werkt de Amsterdamse economie? Opnieuw een voorbeeld. Geoffrey Lillimon, 27 jaar oud, is creatief directeur van vormgevingsbureau Champagne Valentine in Amsterdam. Hij is Amerikaan. Hij komt uit Denver en heeft daarna in Boston, Montreal en New York gewoond. Een paar jaar geleden werd hij door een…

  • Taxi Sisters

    Gelezen in De Volkskrant van 31 januari 2009: In Dakar, de hoofdstad van Senegal, rijden tegenwoordig vrouwelijke taxichaffeurs. Hun bedrijf heet ‘Taxi Sisters’. Op dit moment zijn ze met z’n vijftienen. Vijf vrouwen werken samen met de importeur van Espace Auto, de anderen reageerden afgelopen zomer op een advertentie van de overheid. Hun taxi’s voeren…

  • Verschuivend zwaartepunt

    Gelezen in Het Parool van 28 januari 2009: Het Amerikaanse advocatenkantoor Simmons & Simmons verplaatst al haar Nederlandse activiteiten naar Amsterdam. Dat stond te lezen in Het Parool. Zo ontstaat, aldus de krant, een nieuwe, belangrijke vestiging aan de Zuidas, bestaande uit honderd advocaten, notarissen en fiscalisten. Het advocatenkantoor werkt voor grote bedrijven, overheden en…

  • Vijf pijlers

    Gelezen in ‘Dark Age Ahead’ (2005) van Jane Jacobs: Vlak voor haar dood las de Amerikaanse publiciste Jane Jacobs het nieuwste boek van de geograaf Jared Diamond, getiteld ‘Collapse’ (2005). De ondertitel van dat boek luidde ‘How societies choose to Fail or Succeed.’ Ik heb er eerder over geschreven op mijn blog. Dat was sterk,…