Month: december 2008

  • Planet of slums

    Gelezen in ‘Planet of Slums’ (2006) van Mike Davis: Om het jaar 2008 uit te luiden las ik, inmiddels geheel in de stemming gekomen door Naomi Klein en Jane Jacobs, ‘Planet of Slums’ van Mike Davis. Daarmee is het beeld van de toestand in de wereld op de drempel naar 2009 wel zo’n beetje compleet.…

  • An aesthetics of drift

    Gelezen in ‘Cities and the Wealth of Nations’ (1984) van Jane Jacobs: Er zijn steden die welvaart produceren, maar er zijn ook steden die stagneren. Welvaart genereren steden door import-substitutie. Uit de geschiedenis valt te leren dat steden die eenmaal stagneren zelden nog tot succesvolle import-substitutie weten te komen. Neem Venetië, Rome, Manchester, Birmingham, Hoorn,…

  • Dark age ahead

    Gelezen in ‘The Shock Doctrine. The Rise of Disaster Capitalism’ (2007) van Naomi Klein: Geen vrolijkstemmend boek, ‘The Shock Doctrine’. Maar wel eentje om deze kerstdagen, zo tijdens de kredietcrisis, tot je te nemen. En wat toepasselijk om het in aansluiting op ‘Cities and the Wealth of Nations’ van Jane Jacobs te lezen! Twee moedige…

  • Woede

    Gelezen in De Volkskrant van 19 december 2008: Het is de categorie ‘Pers over de pers’. Maar die bestaat. En hoe. Martin Bril schrijft in zijn column in De Volkskrant over het Museumplein. Hij refereert aan de nieuwe plannen voor de Museumpleinbuurt. Hij lijkt zich te baseren op krantenberichten, waarschijnlijk afkomstig uit Het Parool en…

  • Fool’s paradise

    Gelezen in ‘Cities and the Wealth of Nations’ (1984) van Jane Jacobs: Nu de kredietcrisis steeds grotere vormen aanneemt sla ik mijn economische boeken maar weer eens op. Hoe zat het ook alweer? Hoe verliep die crisis in 1929? Wat had Keynes ook alweer bedacht? En wie was Milton Friedman? Zo greep ik ook naar…

  • Fool’s paradise II

    Gelezen in "Cities and the Wealth of Nations" (1984) van Jane Jacobs: Nogmaals Jane Jacobs. Na de bondige schets van misverstanden en onbegrip in alle macro-economische theorieën in het eerste hoofdstuk van ‘Cities and the Wealth of Nations’ opent het tweede hoofdstuk, getiteld ‘Back to Reality’, met het afwijzen van de basisveronderstelling uit alle macro-economie,…

  • Ajax

    Gelezen in De Volkskrant van 1 november 2008: Aan het internationale profiel van Amsterdam draagt ook de voetbalclub Ajax bij. Maar het gaat niet goed met Ajax. Net zomin als het goed gaat met PSV en met Feijenoord. Gisteravond nog verloor de Rotterdamse club van AZ en bestormden tientallen boze fans het Maasgebouw. Er lijkt…

  • Kenniscrisis

    Gelezen in NRC Handelsblad van 26 oktober 2008: Het proefschrift van Klaartje Peters, Het opgeblazen bestuur, een kritische kijk op de provincies, is onthullend. Het lezen van het boek doet me terugdenken aan een uitspraak van de huidige commissaris van de koningin in Noord-Holland, Harry Borghouts, bij zijn aantreden, namelijk dat hij de laatste commissaris…

  • De Toekomst

    Gelezen in De Volkskrant van 1 november 2008: Ajax speelt niet lekker. Met mijn gebrekkige voetbalkennis was zelfs míj dat duidelijk geworden. Een echte metropool rond Ajax bouwen, zoals ik in het vorige blogitem als oplossing suggereerde, zal wel niet aankomen bij de supporters. Dat duurt zeker twintig, dertig jaar, en voetbalsupporters en ook voetbalbestuurders…

  • A new Green Deal

    Gelezen in De Volkskrant van 6 december 2008: Willem Vermeend, hoogleraar economie in Maastricht en voormalig staatssecretaris van Financiën, wil de economische crisis gebruiken om de Nederlandse economie in duurzame richting te hervormen. Hij wil in het voetspoor treden van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en A Green New Deal bewerkstelligen. Bravo! Hij loopt,…