Month: februari 2008

  • Alles in orde

    Gelezen in NRC Handelsblad van 23 februari 2008: Eerder, in november 2007, schreef ik over een eventuele ‘Harvard aan de Amstel’ naar aanleiding van een interview met econoom en oud-politicus Rick van der Ploeg. Nu lees ik een interview met politiek theoreticus en filosoof Grahame Lock van Oxford University over het rapport Dijsselbloem. De kans…

  • Niet in orde

    Gelezen in De Volkskrant van 26 januari 2008: Fred Pearce is Britse milieujournalist. Eind januari stond er een interview met hem in De Volkskrant dat ik maar niet durfde te lezen. Iedere keer als ik eraan begon, kreeg ik weer dat beklemde gevoel, waardoor ik het snel weglegde. Pearce vertelt journalist Martijn van Calmthout over…

  • Bereikbaarheid van wat?

    Gelezen in Cities in the International Marketplace (2002) van H.V. Savitch en Paul Kantor: Na 340 bladzijden analyse van ruimtelijke strategieën van tien metropolen in Noord-Amerika en Europa komen Savitch en Kantor tot een aantal conclusies. Een ervan heeft betrekking op de infrastructuur. Ze stellen dat nationale bereikbaarheidsstrategieën zodanig zouden moeten worden veranderd dat de…

  • Geen tweede Shanghai

    Gelezen in NRC Handelsblad van 7 februari 2008: "Nederland zal nooit een tweede Shanghai worden," zei premier Balkenende op 7 februari bij de werkgeversorganisatie VNO-NCW. De minister-president, tevens voorzitter van het Innovatieplatform, sprak over de noodzaak van meer flexibiliteit en innovatie in Nederland. Shanghai hoeft van hem dus niet. Allicht niet, denk je dan, Nederland…

  • Stedenstrijd

    gelezen in Cities in the International Marketplace (2002) van H.V. Savitch en Paul Kantor: Al eerder schreef ik over de onzin van zogenaamde concurrentie tussen steden, over de stompzinnigheid van wat dan heet ‘stedenstrijd’. Wat ik hierover ook beweer, het lijkt niet te worden geloofd. Gelukkig lees ik in de omvattende studie van Savitch en…

  • Helder advies II

    Gelezen in Bestuur en ruimte: de Randstad in internationaal perspectief (2008) van het Ruimtelijk Planbureau: Er staan nog meer behartigenswaardige zaken in het pasverschenen aanvullende advies van het Ruimtelijk Planbureau. Inderdaad, opnieuw is de conclusie: ‘Vele steden maken nog geen Randstad’. Zo worden naast de bestuurlijke context ook regionale railsystemen en het openruimtebeleid in de…

  • Helder advies

    Gelezen in Bestuur en Ruimte: de Randstad in internationaal perspectief (2008) van het Ruimtelijk Planbureau: Afgelopen week viel in mijn brievenbus een aanvullend advies van het Ruimtelijk Planbureau – d.w.z. aanvullend op de studie ‘Vele steden maken nog geen Randstad’ van datzelfde Ruimtelijk Planbureau. Het verzoek daartoe kwam van de Tweede Kamer, te weten de…

  • Informele stad

    Gelezen in NRC Handelsblad van 5 februari 2008: "Het concrete van innovatie zit hem in de kleine dingen (…)", schrijft hoogleraar Louise Fresco na een recent verblijf op Stanford en Berkeley, Californië USA, in haar eerste column sinds lange tijd in NRC Handelsblad. Natuurlijk gaat het allemaal om de sfeer, om de drive van mensen…

  • I’m not there II

    Gelezen in Het Parool van 23 januari 2008: In dezelfde krant, op dezelfde pagina, als waarin Jos van der Burg de nieuwste film van Todd Haynes over Bob Dylan recenseert, schrijft columnist Theodor Holman over een toevallige ontmoeting van hem in New York een jaar geleden met een van de acteurs uit de film, Heath…

  • The New York crisis

    Gelezen in David Harvey, A Brief History of Neoliberalism (2004): Fascinerend boek van David Harvey, hoogleraar antropologie aan de City University van New York. Hoe, is de centrale vraag in zijn boek, ontstond het neoloberalisme? Dat is een vraag die op dit moment, met de politieke crisis in Irak en de ondergang van het regime…