Month: januari 2008

  • Te klein

    Gelezen in NRC Handelsblad van 26 januari 2008: Mooi, aandoenlijk portret van schaakgrootmeester Bobby Fischer, geschreven door Hans Ree in NRC Handelsblad. Fischer, 64 jaar oud, overleed vorige week. Ree schaakte met hem in 1968, in Tel Aviv. Samen trokken ze op, omdat ze leeftijdgenoten waren. Fischer woonde op dat moment nog in New York.…

  • Leve Bertrand Delanoë

    Gelezen in Het Parool van 11 januari 2008: Afgelopen week ontmoette ik Luud Schimmelpennink tijdens een raadsconferentie van stadsdeel Centrum in De Balie aan het Kleine-Gartmanplantsoen. Schimmelpennink was provo, politicus en is in het dagelijks leven nog altijd industrieel ontwerper. Heel Nederland kent hem van het Witte Fietsenplan en van de Witkar, het elektrisch aangedreven…

  • Het derde Rome

    Gelezen in Imperium. Ondergang van een wereldrijk (1993) van Ryszard Kapuscinski: Moskou, Parijs, Jerusalem, Constantinopel, Venetië, Rome. Ze waren, ooit, allemaal even mooi. Toen Napoleon in 1812 voor Moskou stond, leek het alsof hij Montmartre moest oversteken en dan Parijs aan zijn voeten zou zien liggen. Die heuvel, dat was wat de Russen noemden de…

  • Sassen again

    Gelezen in Het Parool van 22 januari 2008: Op dezelfde dag dat de beurskoersen tuimelden, sprak het echtpaar Saskia Sassen en Richard Sennett in Amsterdam, in Felix Meritis, over globalisering, wereldsteden en financiële centra. Hoe treffend, deze samenloop van gebeurtenissen! S & S hadden weliswaar de bekende boodschap, maar de pers vond er genoeg aanleiding…

  • Wereldcultuur

    Gelezen in NRC Handelsblad van 5 januari 2008: Mooi essay van PC Hooftprijswinnaar Abram de Swaan. Kern van zijn betoog: "Al is het mengsel nog zo homogeen en nog zo mondiaal, er zijn toch plaatsen waar het aanbod nog uitgebreider is en zich nog sneller vernieuwt. Dat zijn de centra van het wereldstelsel, economisch en…

  • Zuidvleugelsores

    Gelezen in 9 Steden. Sociaal-economische perspectieven voor de Zuidvleugel van de Randstad (november 2007): In het nawoord van de kostbare publicatie staat iets anders dan in het voorwoord. Eigenlijk zou datgene wat in het nawoord wordt opgemerkt, in de inleiding moeten staan. Het is belangrijk genoeg. Het betreft ‘constructieve kritiek’ op de structuur van de…

  • Amsterdam, Londen

    Gelezen in notities voor lezing R.J. de Wit, wethouder Stadsontwikkeling Amsterdam, van 23 mei 1966: Roel de Wit is aan het opruimen. De oud-wethouder van Amsterdam, later burgemeester van Alkmaar respectievelijk Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, vond op zolder notities die ambtenaren voor hem hadden gemaakt ten behoeve van een lezing over het zogenaamde…

  • Leve Nicolas Sarkozy!

    Gelezen in NRC Handelblad van 9 januari 2008: Het hoofdredactionele commentaar van NRC Handelsblad op de nieuwjaarstoespraak van de Franse president toonde weer eens een sterke preoccupatie met een vermeend Frans nationalisme. Sarkozy zou in de voetsporen treden van de Franse minister van financiën en binnenlandse zaken, Jean-Babtiste Colbert, die in de zeventiende eeuw de…

  • Ildefonso Cerdà

    Gezien in De Zuiderkerk te Amsterdam op vrijdag 11 januari 2008: Alweer zo’n grote negentiende eeuwse naam. Ildefonso Cerdà. Catalaans wiskundige, architect en civiel ingenieur, opgeleid te Madrid, later werkzaam te Barcelona. Alweer een man die precies op het juiste moment in de geschiedenis gereed was voor het grote stedenbouwkundige werk. In 1858, tijdens een…

  • Noord-Zuidlijn vs. Crossrail

    Gelezen in een commentaar op de Amsterdamse OV-visie op donderdag 10 januari 2008: Railspecialisten zien weinig in doortrekking van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol. Hun argument is dat nergens ter wereld een luchthaven per metro is aangesloten op het stedelijke gebied. Het is altijd trein of taxi of bus, liefst snelle een-op-eentransfers van luchthaven naar stedelijke…