Category: hoogbouw

  • De hoogte in bij Duivendrecht

    De hoogte in bij Duivendrecht

    De gemeente Ouder Amstel gaat eindelijk bouwen, en hoe! Tussen de Ziggo Dome en Amstelkwartier zullen de komende jaren een kleine 5.000 woningen verrijzen. Het masterplan is van de hand van het Rotterdamse bureau West 8, dat in juni 2018 de tender won. Dat is niet minder dan een triomf. In 2011 durfde Amsterdam in…

  • Sluisbuurt als collage

    Gelezen in NRC Handelsblad van 11 januari 2019: Bron: Ronnie Zijp De Brits-Amerikaanse socioloog Richard Sennett (1943) was afgelopen week in Amsterdam om de Nederlandse vertaling van zijn recent verschenen boek ‘Building and Dwelling’ te promoten. Journalist Bernard Hulsman sprak met hem. In NRC van afgelopen zaterdag verscheen van zijn hand een interview met de…

  • Egalitair Tokio

    Gelezen in The Tokyo Files 2016 van Clark Parker:   Afgelopen woensdag presenteerde de Urban Planning Group van de Universiteit van Amsterdam zijn lopende onderzoeken aan de gemeente. Ook mijn eigen vergelijkende onderzoek naar ‘Smart Communities in Amsterdam+Tokyo’ werd met PhD’s en studenten uit de Research Master besproken. Daar kwam de vraag op of niet…

  • Groen Tokio

    Gelezen in: ‘Low City, High City’ (1983) van Edward Seidensticker:   Van het totale oppervlak van Tokio – met meer dan 35 miljoen inwoners de grootste stad op aarde – heeft officieel slechts 5 procent de bestemming groen. In Amsterdam is dat meer dan 30 procent, Helsinki zelfs 40 procent. Toch staat Tokio van oudsher…

  • Predator City

    Gelezen in ‘White City, Black City’ (2015) van Sharon Rotbard: Tel Aviv is booming. Haar groeicijfers zijn indrukwekkend. Niet alleen langs de kust, maar ook landinwaarts worden in hoog tempo nieuwe torens gebouwd. De stad werkt als een magneet op hippe techies, de benaming van Israël als een ‘Start-Up Nation’ heeft ook alles met de…

  • Onjuist

    Gelezen in ‘Rise and Sprawl (2016) van Hans Ibelings: De Canadees-Nederlandse architectuurcriticus Hans Ibelings stuurde me een mail naar aanleiding van mijn blog over zijn nieuwste boek ‘Rise and Sprawl’. ‘Rise and Sprawl’ gaat over de opmerkelijke opmars van hoogbouw in het centrum van Toronto, Canada. Zelf, schreef hij me, was hij het meest tevreden…

  • Nog even wennen

    Gelezen in ‘Rise and Sprawl’ (2016) van Hans Ibelings:   Is hoogbouw aan een stevige opmars begonnen in Amsterdam? De commotie over het gedurfde ontwerp voor Sluisbuurt op het Zeeburgereiland doet vermoeden van wel. Ook dat het verschijnsel niet onopgemerkt zal blijven lijkt me evident. De wereld verandert. In Toronto, Canada, bijvoorbeeld zijn ze er…

  • Na het Modernisme

    Gelezen in ‘Acquiring Modernity’ (2014): Het paviljoen van Koeweit op de Architectuur Biënnale van Venetië zelf maakte geen grote indruk op me. De publicatie des te meer. In ‘Acquiring Modernity’ blikt de oliestaat aan de Perzische Golf terug op honderd jaar Modernisme in de regionale architectuur, precies zoals curator, Rem Koolhaas, de betrokken landen had…

  • Ridicuul

    Gelezen in Het Parool van 1 februari 2014: Terwijl Amsterdam nota bene geen enkele hoogbouw meer mag bouwen vanwege de herziening van het zogenaamde Luchthavenindelingbesluit door het Rijk, wordt Londen overspoeld door hoogbouw. “Londen dreigt een soort Abu Dhabi te worden, of Hongkong,” citeerde Het Parool een woordvoerder van een Britse erfgoedorganisatie. Op dit moment…

  • Supermetropool

    Gelezen in ‘Supermodel’ (2013) van Mark Hemel en Barbara Kuit: Afgelopen week verscheen het boek ‘Supermodel. Making one of the world’s tallest towers’ van mijn broer Mark, die samen met zijn vrouw Barbara Kuit een architectenbureau in Amsterdam heeft, genaamd Information Based Architecture. In 2006 wonnen zij een prijsvraag. Wat heet. Hun boek gaat over…