Category: theorie

  • Promenadologie

    Promenadologie

    Zijn naam: Lucius Burckhardt (1925-2003). De Zwitserse socioloog en econoom ging in 1976 met zijn studenten wandelen in de buurt van Kassel, Duitsland. Hun wandeling begon in het dorp Riede. De studenten moesten de bijzondere kenmerken van het landschap onderweg vastleggen en erover reflecteren. Deze Urspaziergang werd het begin van de Spaziergangswissenschaft, de wetenschap van…

  • Resonantie

    Resonantie

    Ook Noord-Nederland moet blijven expanderen, groeien en innoveren om op zijn plaats te blijven. Het hyperkapitalisme dwingt de regio daartoe. Productie en consumptie moeten almaar verder omhoog; ja zelfs een versnelling is geboden. Anders stort het bouwwerk in. Echter, die gedwongen groei en versnelling heeft fundamentele gevolgen voor onze verhouding tot ruimte en tijd, tot…

  • Narratieve economie

    Narratieve economie

    Op vrijdag 10 juli 2020 gaf econoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller een interessante lezing op Princeton. Het ging over narratieven. Economen hebben er niet veel mee op. Het wetenschappelijk bestuderen van narratieven is eerder gangbaar onder antropologen, sociologen en historici. Economen nemen ze gewoon niet serieus. Cijferaars geloven in getallen. Maar sinds het verschijnen van…

  • Wederopbouw

    Wederopbouw

    Gisteren college gegeven in een summer school van de Kyiv School of Economics en de Rijksuniversiteit Groningen. Onderwerp: de herbouw van Oekraïne. Hoe bouw je een land weer op na een slopende en niets ontziende oorlog? Mij was gevraagd de aftrap te geven, maar dat vond ik allerminst eenvoudig. Ik begon met de Duitse inval…

  • Ministerie van het Nachtleven

    Ministerie van het Nachtleven

    Intrigerende passage. Op maandag 31 januari 2022 verscheen in NRC Handelsblad een groot artikel over het verdwijnende nachtleven uit Rotterdam. Aanleiding: de aanhoudende restricties vanwege de Covid-pandemie. Het artikel schetst een mooi beeld van de leefstijl van bepaalde jonge mensen die als nachtdieren de stad willen gebruiken maar dat nu niet meer kunnen. Dan komt…

  • Ethiek van ruimtelijke planning

    Ethiek van ruimtelijke planning

    Een razend interessante recensie verscheen afgelopen zomer in The New York Review of Books. In ‘Landscapes Inside Us’ besprak Robert Macfarlane drie recent verschenen boeken die alle gaan over ons menselijke biokompas. Hoe oriënteren wij ons en hoe navigeren wij mensen door de wereld? M.R. O’Connor, Michael Bond en John Coleman verdiepten zich in deze…

  • Niet het beeld, maar de taal

    Gelezen in ‘Metaphors we live by’ (1980) van G. Lakoff en M. Johnson: Taalkunde en filosofie ontmoeten elkaar in ‘Metaphors we live by’ van George Lakoff en Mark Johnson. Ik las het boek met veel plezier. In een groot aantal korte hoofdstukken halen de auteurs het fundament weg onder de westerse wetenschap en filosofie, namelijk…

  • Fortress City

    Gelezen in ‘What is the Future?’ (2016) van John Urry:   De vier toekomstscenario’s die de Britse socioloog John Urry voor steden ontwikkelde, liegen er niet om. Eerder al blogde ik over zijn vier klimaatscenario’s. Daar werd ik, schreef ik toen, niet vrolijk van. Ten aanzien van de toekomst van de stad is hij in…

  • Een betere wereld

    Gelezen in ‘Uitblinkers’ (2008) van Malcolm Gladwell: Waarom hebben sommige mensen meer succes dan andere? De Canadese wetenschapsjournalist Malcolm Gladwell schreef er acht jaar geleden een interessant boek over. Deze zomer heb ik het eindelijk gelezen. Talent alleen, aldus Gladwell, is niet genoeg. Je moet ook veel oefenen. Zelfs het allergrootste talent heeft tenminste 10.000…

  • Subtle thinkers

    Read in ‘Superforecasting’ (2015) of Philip Tetlock and Dan Gardner: Today, in Noordwijk on the Dutch coast, I will give my view on the long term future of the Amsterdam region for a small group of people. They invited me. Can I predict the future? Of course not. But according to Philip Tetlock and Dan…