Category: water

  • Badkuip Groningen

    Badkuip Groningen

    Lopend in de stromende regen via Garnwerd op Ferwerd spraken we over de toekomst van de drinkwatervoorziening in Noord-Groningen. Die is vitaal maar wordt steeds nijpender. Grote delen liggen immers onder de zeespiegel. Eigenlijk moet je Groningen zien als een badkuip. Of ik wist dat het datacenter van Google in Eemshaven water krijgt aangeleverd via…

  • Onze toekomst op het spel

    Onze toekomst op het spel

    Gekocht in Londen: The Future of Life (2002) van Edward Wilson. In de trein en op het station van Zwolle in één adem uitgelezen tijdens de langdurige NS-storing rond Amsterdam. Zelden las ik zo’n zorgwekkend boek over de achteruitgang van de planetaire biodiversiteit die ons allemaal bedreigt. Het huiveringwekkende boek is één grote oproep tot…

  • Terugkeer in de wereld

    Terugkeer in de wereld

    Afgelopen week heb ik Li An Phoa ontmoet. We spraken af in het café onder de Berlagebrug, met zicht op de Amstel. Li An wandelt ook, en al veel langer dan ik. Door te lopen vestigt ze als ecoloog de aandacht op drinkbare rivieren. Daarom loopt ze telkens door het stroomdal van een rivier, vanaf…

  • Ga tuinieren!

    Ga tuinieren!

    Van de binnenstadsvisie die ik in 2019 voor het gemeentebestuur van Amsterdam maakte is tot nog toe weinig gerealiseerd. De meest aansprekende actie betreft de aanleg van drijvende tuinen. Waar het toerismebeleid faalde en het verkeersbeleid nog moet beginnen, daar slaagden de gemeentelijke ecologen en ingenieurs van het Programma Bruggen en Kademuren. Onlangs schreef Kester…

  • Klimaatverandering in Tokio

    Klimaatverandering in Tokio

    Over twee weken begint het regenseizoen in Japan. Dat wordt spannend, zeker in Tokio. Want de klimaatverandering treft de megastad aan de baai als geen ander. De afgelopen maand was ik er. Lichte aardschokken genoeg, maar de jaarlijkse regenval en tsunami’s moesten toen nog komen. Juist de tropische regenbuien winnen aan intensiteit. Omdat Tokio met…

  • Flash floods in Londen

    Flash floods in Londen

    Hoe gaat het verder met Londen? Iedereen denkt dan aan dure woningen of de Brexit, maar dat zijn niet de belangrijkste problemen waar de Britse hoofdstad mee worstelt. Eind februari verscheen in The Observer een artikel over het acute gevaar van overstromingen in het stroomdal van de Thames. In juli 2021, toen delen van Duitsland,…

  • Drie spannende maanden

    Gelezen op CNN World van 15 november 2019:   Bron: Onweer-online.nl Terwijl Venetië de allerhoogste waterstanden bereikt sinds de overstroming van 1966, wordt Sydney geteisterd door de ergste bosbranden sinds mensenheugenis. In de Nederlandse kranten verschenen alleen maar een paar foto’s. Schromelijke onderschatting. Deze stedelijke crises – Venetië, Hong Kong, Sydney – zijn het gevolg…

  • Mexico City van drinkwater verstoken

    Gelezen op NPR van 14 september 2018: Bron: Geo-Mexico Het obesitasprobleem in Mexico City is gigantisch. Vooral dat viel me op tijdens mijn recente bezoek. Mensen zijn hier dik. Mijn indruk is dat dit komt doordat de inwoners van deze megastad van 22 miljoen voornamelijk cola drinken. Drinkwater uit de kraan is namelijk te gevaarlijk…

  • Urbane dystopieën

    Gelezen in ‘The Water Will Come’ (2017) van Jeff Goodell: In het Amerika van Trump is de tijd rijp voor echte dystopieën. Jeff Goodell schreef er eentje. In ‘The Water Will Come’ (2017) schetst deze redacteur van de Rolling Stone op lugubere wijze de uitzichtloze situatie in veel steden langs de Amerikaanse kust en ook…

  • Niet willen groeien

    Gelezen in ‘Triumph of the City’ (2011) van Edward Glaeser:   De opbloei van Singapore was niet mogelijk geweest zonder de airco. De stichter van de stadstaat Lee Kwan Yew schreef in 1965 airconditioning zelfs voor in alle overheidskantoren om zo een efficiënte overheidsbureaucratie te kweken. Lees hierover Katy Lee in Vox van 23 maart…