Category: infrastructuur

  • Gedonder en gedoe

    Gedonder en gedoe

    Johan van Rhijn is bioloog, schrijver en hobbyboer. Van zijn hand verscheen een reuzeaardig boekje over de Enne Jans Heerd, een oude boerderij op Maarhuizen, een van de schitterende wierden (terpen) langs het Reitdiep in Groningen. Wie het Pieterpad loopt komt er vlak langs. Na afloop van een spreekbeurt in de boerderij kreeg ik een…

  • In plaats van de Lelylijn

    In plaats van de Lelylijn

    Waarom werd er door het Rijk indertijd gekozen voor de Hanzelijn en niet de Lelylijn? Antwoord: hij was twee tot drie keer goedkoper. Bovendien zou niet alleen Zwolle profiteren, maar ook Almere en Lelystad. Die hadden meer baat bij de Hanzelijn dan bij de Lelylijn. Inno-V maakte in 2016 de balans op toen de gemeente…

  • Verbinding, geen voorziening

    Verbinding, geen voorziening

    Iemand in de zaal wilde weten of Dronten meer voorzieningen had gekregen dankzij de aanleg van de Hanzelijn. Eind 2012 was immers de Hanzelijn in gebruik genomen, een nieuwe spoorverbinding tussen Lelystad en Zwolle. Dronten kreeg toen een station. Als Dronten na ruim tien jaar had geprofiteerd, dan zou Emmeloord ook van de toekomstige Lelylijn…

  • De Lelylijn

    De Lelylijn

    Op het eind van de avond noemde een meneer mij een tegenstander van de Lelylijn. Kennelijk ging het hem om kleur bekennen: ben je voor of ben je tegen. Ik sprak in Emmeloord, waar in Het Voorhuys ruim honderd burgers waren samengekomen om met elkaar van gedachten te wisselen over de aanleg van de Lelylijn,…

  • Zelfs geen taxi

    Zelfs geen taxi

    In Annen, Drenthe, liepen we definitief vast. De aanhoudende regen maakte ons het wandelen onmogelijk, de paden waren onbegaanbaar geworden, we moesten terugkeren naar Schipborg. Echter, er reed geen bus, er was helemaal geen openbaar vervoer. Dan maar een taxi bestellen. Wat bleek? In dit deel van Noord-Nederland rijden zelfs geen taxi’s meer. Iedereen rijdt…

  • Zestig jaar wandelen

    Zestig jaar wandelen

    Geweldig leuk boek over wandelen heb ik gelezen. Het is geschreven door de Amsterdamse journalist John Jansen van Galen. Titel: Wandelparadijs Nederland (2018). In dit nieuwe boek, uitgegeven bij Balans, doet Jansen van Galen, die al zestig jaar wandelt, verslag van meer dan 500 wandelingen die hij de afgelopen veertig jaar heeft gemaakt. Hij vindt,…

  • C.W.W. van Lohuizen (1932-2023)

    C.W.W. van Lohuizen (1932-2023)

    Vorige week overleed Wali van Lohuizen, 91 jaar oud. Ik leerde Wali eind 1984 kennen, toen hij me vroeg op het werk van zijn vader te promoveren. Zijn vader was Theo van Lohuizen, stedenbouwkundige. Zoon Wali had geografie in Utrecht gestudeerd en was in 1964 als planologisch onderzoeker bij de Nederlandse Spoorwegen begonnen. Nadat hij…

  • Nog mooier

    Nog mooier

    Rob Wolfs, wandelroutemaker, zou me Assen laten zien. Vanuit Dieren kwam hij met de trein. Ik was al in de Drentse hoofdstad, waar ik de vorige dag een lezing had gegeven over het Havenkwartier. Op dat bedrijventerrein aan het water, zo dicht bij het station en de binnenstad, had ik gezegd, moet je echte stedelijkheid…

  • Wereldomspannende netwerken

    Wereldomspannende netwerken

    Bij Koehool vertelde Jan de Graaf over de Kammhuberlinie, het netwerk van luchtafweer dat de Duitse Luftwaffe na 1940 langs de waddenkust had geïnstalleerd. De Noord-Friese kust, zei de kunstenaar-ingenieur die in Veldwerk Waddenzee (2018) zogenoemde field trips ondernam om een landschapsbiografie van het Wad te schrijven, was ooit onderdeel van een wijdvertakt netwerk van…

  • Valse toekomstmuziek

    Valse toekomstmuziek

    In Zeeland werd een deltaplan gemaakt nadat in 1953 een afschuwelijke stormvloed meer dan achthonderd dode slachtoffers had geëist en grote delen van de provincie waren ondergelopen. Zeventig jaar later wordt in Noord Nederland een deltaplan ontwikkeld om de bereikbaarheid van Groningen, Friesland en Drenthe te verbeteren. Kosten: 9,5 miljard euro. Je moet maar durven.…