Category: literatuur

  • Het genoegen van het lopen

    Het genoegen van het lopen

    Baumgartner droomt dat hij de telefoon opneemt en zijn overleden vrouw aan de lijn krijgt en dat hij met haar spreekt. Maar als hij zich later realiseert dat hij dit alles gedroomd heeft, zijn er alweer zes dagen voorbij. Wel bevindt hij zich nu ergens boven de grond in een kamer, zij het eentje met…

  • Zo is het toch?

    Zo is het toch?

    Op de hoek van de Van Hallstraat 25 tweehoog in Amsterdam werd volksschrijver Gerard Reve geboren, vandaag precies honderd jaar geleden. Zijn boeken heb ik nog, althans de meeste. Op weg naar het einde en Nader tot U herlees ik wel eens, maar niet De Avonden want dat boek heeft me nooit echt geboeid. Wist…

  • Verbanden zien

    Verbanden zien

    Op een boom voor het oude kerkje op Hegebeintum was in een plastic hoesje een gedicht aan de schors geprikt. Zomaar. Als vanzelf hield ik stil om het te lezen. Het bleek afkomstig van een streekdichter, Pieter van der Zwaag. Terwijl ik het aandachtig las, hoorde ik het ruisen van de bomen. Ik was vast…

  • Cities in advance of the city

    Cities in advance of the city

    New York 1881. Hoofdpersoon Martin is negen jaar oud. De zoon van sigarenboer Dressler verandert iets aan de etalage van de winkel van zijn vader en de omzet stijgt. Hij ziet het, heeft een droom, ontwikkelt een visie. Vijf jaar later vindt hij zijn eerste baantje in het Vanderlyn Hotel op de hoek van Broadway.…

  • That’s how it worked

    That’s how it worked

    Met Harlem Shuffle (2021) leverde de Amerikaanse schrijver Colson Whitehead een prachtige beschrijving van het oude Harlem, New York, zoals het was in de vroege jaren zestig. Afro-Amerikanen creëerden in het noordelijke deel van Manhattan begin twintigste eeuw hun eigen universum binnen een overwegend vijandige witte wereld waartoe ze kennelijk alleen veilig toegang kregen via…

  • Tuin van de wereld

    Gelezen in ‘Grand Hotel Europa’ (2018) van Ilja Leonard Pfeijffer: Eindelijk ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Pfeijffer gelezen. Pfeijffer vestigt zijn naam als de Nederlandse Dave Eggers. Maar dan wel een Eggers die Mann probeert te overtreffen. Nou, dat is hem niet gelukt. Grand Hotel Europa lijkt verdacht veel op ‘De Toverberg’ (1924) van Thomas…

  • An archive of facts

    Gelezen in ‘True Tales of American Life’ (2001) van Paul Auster: Gisteren college gegeven op de Amsterdam School of Real Estate. Mijn verhaal ging over mijn methodiek om complexe, venijnige vraagstukken te ontrafelen: hoe greep te krijgen op de realiteit. Mijn college werd met cynisme en ongeloof onthaald. Morgen volgt de visie die uit die…

  • Attention, attention!

    Gelezen in ‘Island. A Novel’ (1962) van Aldous Huxley: Op het eind van zijn leven schreef hij zijn beste boek. Althans, dat vond de Britse schrijver Aldous Huxley zelf, die in 1963 stierf. Ik las zijn favoriete boek deze zomer. ‘Island’ vertelt het verhaal van de Britse journalist Will Faranby die op het eiland Pala…

  • ‘Het leven van mijn tijd’

    Gelezen in ‘4321’ (2017) van Paul Auster: Pas op het einde van de nieuwste roman van Paul Auster wordt duidelijk wie de echte Archibald Ferguson is. Van de vier parallelle levens van de opgroeiende jongen aan de Amerikaanse oostkust blijkt de laatste, nummer 4, degene te zijn die de roman uiteindelijk schrijft. Hij is de…

  • Blijven leven

    Gelezen in De Volkskrant van 25 juni 2016: Gaat u deze zomer naar Parijs, haast u dan naar Palais de Tokyo. Daar is een tentoonstelling te zien van de Franse schrijver Michel Houellebecq. In ‘Rester vivant’ toont Houellebecq foto’s, installaties en objecten verzameld in een aantal zalen van dit museum voor moderne kunst rond al…